Úryvek: V budoucnost bez drog můžeme doufat tehdy, jestliže člověk bude přirozeně meditativní… Je to možné. Když dítě zjistí, že jeho otec medituje, že jeho matka medituje a že každý medituje, začne být zvědavé. Bude chtít také meditovat. V tomto věku je meditace velmi snadná, protože dítě ještě není zkaženo společností a ještě je nevinné. Jestliže bude každý kolem dítěte meditovat a užívat si toho, nemůže zůstat pozadu. Bude s nimi sedět se zavřenýma očima. Nejprve se mu mohou smát, že to není pro děti, ale nechápou, že pro děti je to ještě více možné než pro takzvané dospělé. Stačí atmosféra meditace ve školách a na univerzitách – kamkoli člověk přijde, nachází tuto atmosféru, která podporuje jeho meditativnost. Rád bych zažil to, že na světě nebudou potřebné žádné drogy. Ne však kvůli zákazu, ale kvůli vytvoření něčeho lepšího a opravdového. Drogy budou takto bez jakýchkoli potíží přemoženy. Tyto hloupé vlády však pořád přikládají drogám důležitost a stále ničí mladé na celém světě. Nejvzácnější období života je promarněno v halucinacích. Snažím se, abych přinesl něco významnějšího, než mohou přinést drogy – to je rozhodující okolnost." /> Eugenika » O dětech

Eugenika

Eugenika
O dětechTitul je skladem: ‹ 70
Dotisk Dotisk

O dětech

Osho
Překlad: Radka Kneblová
Jazyk: český

Vydavatel: Eugenika
Kategorie: O dětech a pro děti, Duchovní učení

Doporučená cena: 268.00 Kč

ISBN: 978-80-8100-035-5
EAN: 9788081000355
Formát: Brožovaná, 232 str., 130x200
Rok vydání: 2008, 2023

Osho se uměl zajímavě a originálně vyjádřit snad ke všemu, co se týče lidského života. Velmi oblíbená je jeho trilogie O mužích, O ženách a O dětech. V knize O dětech mluví o různých typických a důležitých vlastnostech dětí, jako je například hravost, nevinnost nebo přirozená inteligence. Také zde odpovídá na různé otázky ohledně těhotenství, porodu, vztahu mezi rodiči a dětmi, výchovy, učení a vzdělávání dětí.

Přestože sám děti neměl, jeho pronikavé duchovní vhledy a dokonalá znalost lidské povahy mu umožňovala vyjádřit se i k tématu dětí a jejich výchovy. Ano, je pravda, že sám děti neměl - ale on sám byl kdysi dítětem, a to dítětem velmi výjimečným; dnes by se řeklo, že velmi problémovým... Oshovo vlastní dětství bylo pro jeho vývoj a poznání nesmírně důležité. Právě vnímání a vědomí dítěte odpovídá "čistému" lidskému duchu, ještě nezatíženému nánosy obav, pochybností, pesimizmu, trpkosti a podobně. Toto je tudíž kniha, jež obsahuje spoustu cenné inspirace nejen pro rodiče, vychovatele či učitele, ale pro každého jednoho z nás.

 

 

Úryvek: V budoucnost bez drog můžeme doufat tehdy, jestliže člověk bude přirozeně meditativní… Je to možné. Když dítě zjistí, že jeho otec medituje, že jeho matka medituje a že každý medituje, začne být zvědavé. Bude chtít také meditovat. V tomto věku je meditace velmi snadná, protože dítě ještě není zkaženo společností a ještě je nevinné. Jestliže bude každý kolem dítěte meditovat a užívat si toho, nemůže zůstat pozadu. Bude s nimi sedět se zavřenýma očima. Nejprve se mu mohou smát, že to není pro děti, ale nechápou, že pro děti je to ještě více možné než pro takzvané dospělé. Stačí atmosféra meditace ve školách a na univerzitách – kamkoli člověk přijde, nachází tuto atmosféru, která podporuje jeho meditativnost. Rád bych zažil to, že na světě nebudou potřebné žádné drogy. Ne však kvůli zákazu, ale kvůli vytvoření něčeho lepšího a opravdového. Drogy budou takto bez jakýchkoli potíží přemoženy. Tyto hloupé vlády však pořád přikládají drogám důležitost a stále ničí mladé na celém světě. Nejvzácnější období života je promarněno v halucinacích. Snažím se, abych přinesl něco významnějšího, než mohou přinést drogy – to je rozhodující okolnost.

Doporučit přátelům:


Ukázka z knihy
Obsah
Obsah (JPG PDF)
Úryvek
Úryvek (JPG PDF)